Żelazo to jeden z najczęściej występujących pierwiastków o kluczowym znaczeniu dla człowieka. Bez niego nie jest możliwe prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Odgrywa ono istotną rolę w procesie produkcji hemoglobiny. Zbudowana między innymi z atomu żelaza, wiąże i przenosi niezbędny nam tlen. Dodatkowa funkcja żelaza to udział w produkcji limfocytów, czyli białych krwinek krwi.
Pierwiastek ten występuje w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Te pierwsze zawierają tak zwane żelazo niehemowe, drugie – hemowe. Nasz organizm lepiej wchłania rodzaj drugi. Dlatego jego niedobory grożą przede wszystkim osobom na diecie wegetariańskiej.
Wchłanianie tego pierwiastka ułatwia witamina C. Napoje takie, jak herbata, kawa i czerwone wino, produkty zawierające duże ilości manganu, cynku i miedzi z kolei utrudniają jego wchłanianie. Niedobór pierwiastka zagraża głównie kobietom, jest niebezpieczny dla ciężarnych, które mogą urodzić dziecko słabo rozwinięte lub z wadami rozwojowymi.