Jednym z ważniejszych dla organizmu pierwiastków jest wapń. Jest on przede wszystkim podstawowym materiałem służącym do budowy kości. Prawidłowy proces krzepnięcia krwi, skurcz mięśni i przewodzenie bodźców nerwowych – te procesy także wymagają jego obecności. Za stężenie wapnia w organizmie odpowiada tarczyca i gruczoły przytarczyczne. Pierwiastek ten jest niezbędny wszystkim, jednak szczególnie ważny jest dla dzieci i młodzieży, kiedy układ kostny dopiero się wykształca. Do jego prawidłowego wchłaniania konieczna jest witamina D. Dobrym źródłem wapnia są sardynki (należy jeść je razem z kręgosłupem), orzechy włoskie i arachidowe, jajka, brokuły, soja. Najwięcej jednak dostarcza mleko i przetwory mleczne. Jego wchłanianie z tych produktów ułatwia obecna w nich laktoza. Wchłanianie utrudniają produkty zawierające kwas szczawiowy: szczaw, rabarbar, szpinak. Aktywność fizyczna zwiększa zapasy wapnia w organizmie. Dzienne zapotrzebowanie osób dorosłych to 1000 mg, dzieci od 500 do 800 mg.