Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Wśród kwasów tłuszczowych potrzebnych człowiekowi znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Są one często określane mianem witaminy F. Substancji tych organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, dlatego musimy ich dostarczać z pożywieniem. Dla naszego zdrowia najbardziej istotny jest kwas linolowy, alfa linolowy, arachidonowy. Dzięki ich obecności organizm wytwarza potrzebne mu prostaglandyny, czyli związki hormonalne. Źródłem NNKT są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz ryby morskie. Kwas linolowy i alfa linolowy znajdziemy w oleju kukurydzianym, sojowym, lnianym, rzepakowym, arachidowym, krokoszowym, w siemieniu lnianym i oliwie z oliwek. Duże ilości NNKT zawierają następujące gatunki ryb morskich: szprotki, sardynki, makrele, halibut, łosoś atlantycki. Ich źródłem mogą być także owoce morza. Dla lepszego przyswajania tych substancji nasza dieta powinna składać się także z produktów bogatych w witaminę E: mleka, jaj, warzyw liściastych. Kwasy te są niezbędne do rozwoju i funkcjonowania organizmu.

F14 porady dla czytelników