Wśród kwasów tłuszczowych potrzebnych człowiekowi znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Są one często określane mianem witaminy F. Substancji tych organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, dlatego musimy ich dostarczać z pożywieniem. Dla naszego zdrowia najbardziej istotny jest kwas linolowy, alfa linolowy, arachidonowy. Dzięki ich obecności organizm wytwarza potrzebne mu prostaglandyny, czyli związki hormonalne. Źródłem NNKT są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz ryby morskie. Kwas linolowy i alfa linolowy znajdziemy w oleju kukurydzianym, sojowym, lnianym, rzepakowym, arachidowym, krokoszowym, w siemieniu lnianym i oliwie z oliwek. Duże ilości NNKT zawierają następujące gatunki ryb morskich: szprotki, sardynki, makrele, halibut, łosoś atlantycki. Ich źródłem mogą być także owoce morza. Dla lepszego przyswajania tych substancji nasza dieta powinna składać się także z produktów bogatych w witaminę E: mleka, jaj, warzyw liściastych. Kwasy te są niezbędne do rozwoju i funkcjonowania organizmu.