Bez błonnika będziesz gorzej trenował
- 296 Views
- Redaktor f14.pl
- 22 maja 2019
- F14 porady dla czytelników
Człowiek jest wszystkożerny. Jego dieta powinna być bardzo zróżnicowana, ale sporą część pożywienia powinny stanowić produkty pochodzenia roślinnego. Większość produktów roślinnych zawiera bardzo cenny błonnik, który pełni ważną rolę. Szczególnie ważne jest spożywanie błonnika w dietach wysokobiałkowych, z przewagą produktów zwierzęcych. Produkty te bardzo niekorzystnie wpływają na trawienie, które jest dużo wolniejsze. Ponieważ taką dietę często stosują sportowcy, właśnie oni powinni pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości błonnika. Dlaczego ta substancja jest tak ważna? Przede wszystkim reguluje perystaltykę jelit, dzięki czemu strawione resztki pokarmu są regularnie wydalane. Ponadto stabilizuje poziom cukru we krwi, co jest niezwykle istotne podczas ćwiczeń fizycznych. Te dwie rzeczy przekładają się na zachowanie właściwej wagi. Sportowcy powinni zwracać uwagę, czy dostarczają wystarczającą ilość błonnika. Jeśli okaże się, że jest go za mało, warto sięgnąć po któryś z licznych suplementów.

- 6 kwietnia 2022
Makro i mikroelementy w diecie
- 12 marca 2022
Po co nawadniać organizm
- 23 lutego 2022
O błonniku w diecie
- 5 stycznia 2022
Makro i mikroelementy w diecie
Po co nawadniać organizm
O błonniku w diecie
Jak działa keratyna?
Potas – dlaczego jest potrzebny
Ochroń się przed zimą
Sód i potas – skutki niedoborów
Czy warto płacić za trenera?