Źródłem energii dla organizmu są między innymi tłuszcze. Energia pochodząca z tego źródła jest bardzo stabilna, dodatkowo substancja ta jest magazynowana wokół istotnych narządów – wątroba, nerki, serce, pod skórą. Zgromadzone w tych miejscach tłuszcze są ochroną dla organów wewnętrznych pełnią także funkcję izolacji termicznej – dzięki temu zimą jest nam cieplej. Tym samym niewielka ilość zgromadzonej pod skórą tkanki tłuszczowej jest nam potrzebna ze względów zdrowotnych. Źródłem tłuszczy są praktycznie wszystkie pokarmy, owoce i warzywa niemal ich nie zawierają. W produktach pochodzenia zwierzęcego znajdują się tłuszcze nasycone, orzechy, ryby i oleje roślinne dostarczają tłuszczy nienasyconych. Te drugie możemy spożywać w większych ilościach ograniczając mocno spożycie tych pierwszych, które sprzyjają odkładaniu się cholesterolu. Wszystkie są nam potrzebne, między innymi do przyswajania rozpuszczalnych w nich witamin oraz do syntezy hormonów. W diecie maksymalnie 30 procent energii może pochodzić z tłuszczy.