Wiele się mówi na temat konieczności ograniczenia tłuszczu w diecie, zwłaszcza w diecie sportowca. Jednak należy pamiętać, że nie można całkowicie wyeliminować tłuszczu z naszego jadłospisu. Jest on niezbędny do budowy zdrowej skóry i włosów, a także stawów, ścięgien i wiązadeł. Organizm bez odpowiedniego poziomu tłuszczu może cierpieć na wiele dolegliwości, jak owrzodzenie, wypadanie włosów, łamanie się paznokci, bóle kolan i łokci. Sportowcy, którzy nie dostarczają organizmowi odpowiedniej ilości tłuszczu, mogą szczególnie uskarżać się na dolegliwości ze strony stawów kolanowych. Aby uniknąć podobnych problemów, warto spożywać zdrowe tłuszcze w umiarkowanej ilości, aczkolwiek regularnie. W diecie, zwłaszcza w diecie sportowca, powinny znaleźć się oliwki, awokado, oliwa, olej z pestek winogron, sezam, pestki dyni i słonecznika, ewentualnie także chudy nabiał i chude mięso, byle nie w nadmiarze. Należy natomiast unikać tłustych mięs, gdyż są one źródłem zbyt dużej ilości tłuszczu oraz cholesterolu.