Tłuszcz – jak wybierać jego wartościowe źródła

Tłuszcz – jak wybierać jego wartościowe źródła

Osoby odchudzające się, dbające o zachowanie szczupłej sylwetki często popełniają błąd, związany z całkowitym lub prawie całkowitym wyeliminowaniu tłuszczu ze swojej diety. Tymczasem jest to niedopuszczalne, może prowadzić bowiem do różnych problemów zdrowotnych, związanych z nieprzyjmowaniem przez organizm witamin, rozpuszczalnych w tłuszczach.
Tłuszcz jest potrzebny do przyswajania się m.in. witamin A i D, o niebagatelnym znaczeniu dla odporności organizmu, dla zdrowia oczu itd. Jednak oczywiście trzeba pamiętać o kilku zasadach. Należy ograniczyć przyjmowanie tłuszczu zwierzęcego, obecnego w tłustym mięsie oraz nabiale. W przypadku nabiału nie należy jednak wybierać wersji pozbawionych zupełnie lub prawie zupełnie tłuszczu, tylko po prostu nie sięgać po produkty pełnotłuste.
Jeśli chodzi o tłuszcze roślinne – tutaj należy zachować szczególną ostrożność. To właśnie one mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia, jeśli nie będziemy stawiać przede wszystkim na jakość. Unikajmy więc np. tanich margaryn, kupnych ciastek, cukierków itd.

F14 porady dla czytelników