Jednym z pierwiastków o kluczowym znaczeniu dla człowieka jest wapń. Odgrywa on podstawową rolę w budowie kości i zębów, to jego obecność w organizmie decyduje o prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pomaga zachować właściwą krzepliwość krwi, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, dzięki niemu organizm lepiej przyswaja witaminę B12 oraz żelazo. Prawidłowe wchłanianie wapnia umożliwia witamina D. Najlepszym źródłem tego pierwiastka jest mleko i jego przetwory z wyłączeniem masła. Wapń znajdujący się w tych produktach jest bardzo dobrze przyswajany ze względu na obecność laktozy. Inne źródła to przede wszystkim wędzone ryby oraz rybne konserwy. Jego duże ilości zawierają także produkty pochodzenia roślinnego: natka pietruszki, orzechy, szpinak, fasola. Niedobór wapnia u dzieci wywołuje krzywicę kości, u osób dorosłych osteoporozę. Dieta wysokobiałkowa oraz zawierająca duże ilości soli przyczynia się do jego utraty. Przypadki nadmiaru raczej się nie zdarzają. Głównym magazynem są kości.