Tłuszcze – jakich unikać
- 317 Views
- Redaktor f14.pl
- 1 kwietnia 2019
- F14 porady dla czytelników
Nie można całkowicie zrezygnować z przyjmowania pokarmów zawierających tłuszcz. Nawet dieta odchudzająca nie powinna zalecać takich zasad, gdyż niestety tego typu działania mogłyby doprowadzić do wyniszczenia naszego organizmu.
Niektóre witaminy rozpuszczalne są w tłuszczach, o czym wiedzą już nawet małe dzieci. Dlatego surówki podaje się z odrobiną majonezu oliwy – inaczej byłyby one dla nas dużo mniej wartościowe, cenne składniki zawarte w warzywach i owocach nie zostałyby w pełni wykorzystane. Marchewka zawiera mnóstwo witaminy A. By tak mogła zostać przyjęta przez nasz organizm, musimy surówkę z marchewką polać oliwą. Dzięki temu zapewniamy sobie odpowiedni posiłek. Natomiast możemy spokojnie ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Szczególnie te, które są w mięsie. Tutaj zaleca się raczej wybieranie chudego mięsa, szczególnie białego.
Należy też poważnie ograniczyć przyjmowanie tłuszczów roślinnych – tanich, gorszej jakości. Takie właśnie przeważnie znajdują się w margarynach, ciastkach, cukierkach.

- 6 kwietnia 2022
Makro i mikroelementy w diecie
- 12 marca 2022
Po co nawadniać organizm
- 23 lutego 2022
O błonniku w diecie
- 5 stycznia 2022
Makro i mikroelementy w diecie
Po co nawadniać organizm
O błonniku w diecie
Jak działa keratyna?
Potas – dlaczego jest potrzebny
Ochroń się przed zimą
Sód i potas – skutki niedoborów
Czy warto płacić za trenera?