Jednym z najliczniej reprezentowanych w ciele człowieka minerałów jest wapń. Najwięcej tego składnika zawierają nasze zęby i kości, niewielka ilość znajduje się w naszych nerwach i mięśniach. Ludzki organizm najlepiej przyswaja wapń, który znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, znacznie gorzej przyswajamy wapń, który znajduje się w roślinach. Największe ilości tego minerału znajdują się w mleku i jego przetworach, mniejszą zawartość ma mięso, warzywa liściaste i kasze. Dobrym źródłem jest także woda, nie może być ona jednak gotowana, proces ten pozbawia jej znacznych ilości wapnia. Do prawidłowego przyswajania wapnia niezbędna jest witamina D, z kolei węglowodany i potas powstrzymają proces jego wydalania. Niedobór tego składnika w diecie powoduje zniekształcenie kości i osteoporozę. Z kolei dieta zawierająca ilości zbyt duże może z czasem doprowadzić do kamicy nerkowej. W wielu przypadkach wzrasta także ciśnienie tętnicze krwi, pojawiają się bóle mięśni i kości, mogą pojawić się zmiany na skórze.