Pyłek pszczeli – skomplikowany cud natury

Pyłek pszczeli – skomplikowany cud natury

Czym jest pyłek pszczeli? Pyłek pszczeli, czyli pyłek kwiatowy zbierany, a następnie częściowo trawiony przez pszczoły po to, by w postaci niewielkich kuleczek trafił do ula jako pokarm dla młodych osobników, jest substancją o bardzo skomlikowanym składzie chemicznym, wykorzystywaną m. in. do produkcji suplementów diety.
Co zawiera pyłek pszczeli?
Jak na tak prosty z pozoru produkt, pyłek pszczeli jest skarbnicą wielu cennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji. Zawiera on ponad 200 różnych związków, z których tylko część została dotychczas zbadana. Ma przede wszystkim działanie alkalizujące, co czyni go wysoce dobroczynnym dla człowieka pożywieniem. Oprócz wszytkich 22 aminokwasów, w jego składzie znajdziemy:
witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, oraz bardzo rzadką witaminę H;
– makro- i mikroelementy takie jak: żelazo, magnez, miedź, wapń, mangan, potas i krzem;

F14 porady dla czytelników