O roli błonnika

O roli błonnika

Bardzo ważnym składnikiem diety jest błonnik – włókno pokarmowe z grupy polisacharydów. Składnik ten nie dostarcza praktycznie żadnych składników odżywczych, nie dostarcza także energii, gdyż nie jest trawiony i wchłaniany przez układ pokarmowy. Jego rola w żywieniu jest jednak istotna. Przede wszystkim wpływa na prawidłową pracę układu trawiennego: pobudza do pracy jelita zapobiegając zaparciom, wiąże nadmierne ilości obecnego w żołądku kwasu solnego, zapobiega chorobom jelit, w tym rakowi jelita grubego. Produkty zawierające błonnik na długo zaspakajają głód, dlatego jest są one zalecane jako podstawowe składniki diet odchudzających. Najwięcej tego składnika znajduje się w produktach zbożowych pochodzących z grubego przemiału, szczególnie dużą ilość zawierają pszenne otręby. Inne produkty, które zawierają duże ilości tego włókna pokarmowego to płatki owsiane, wysuszone nasiona roślin strączkowych (groch, biała fasola, soja), zielony groszek, orzechy laskowe i włoskie, suszone śliwki, gruszki, maliny.

F14 porady dla czytelników