Wiele osób obawia się tłuszczu, rezygnuje z niego lub poważnie go ogranicza w swojej diecie. Jeśli chcemy być zdrowi, mieć szczupłą, sportową sylwetkę – to jednak nie można całkowicie eliminować tego ważnego składnika pokarmowego. Trzeba podchodzić do tego z rozsądkiem i umiarem, by potem nie było negatywnych konsekwencji.
Te niepożądane działania mogłyby się wiązać z tym, że po prostu pewne wartościowe witaminy nie wchłaniałyby się przez organizm. Do takich witamin należą np. witamina A i D. Trzeba jednak umieć wybierać rozsądnie źródła tłuszczu. Przede wszystkim muszą to myć ryby – tłuszcz rybi jest bardzo zdrowy, zawiera cenne kwasy omega Należy za to ograniczyć tłuszcz ze źródeł odzwierzęcych, np. zrezygnować z tłustego, czerwonego mięsa, wybierać chudsze kawałki i ogólnie zredukować ten składników swojej diecie.
Jeśli zaś chodzi on nabiał, to nie możemy wybierać wersji light, z zerową zawartością lub minimalną zawartością tłuszczu. Taki nabiał jest dla nas zupełnie jałowy, gdyż zawarte w nim witaminy, właśnie wspominane – A i D się nie wchłoną. W przypadku tłuszczów roślinnych – warto stawiać na oleje z pierwszego tłoczenia, np. lniany, rzepakowy.