To, co spożywa się każdego dnia, odgrywa niebagatelną rolę w zdrowiu człowieka. Odpowiednio skomponowana dieta powinna być bogata w wartościowe produkty i dostarczać kompleks witamin i składników mineralnych. Ich niedobory mogą doprowadzić do licznych nieprawidłowości w działaniu układów i narządów, a w rezultacie zakończyć się chorobami.
W dzisiejszych czasach nietrudno jest doprowadzić do niedoborów kluczowych składników. Skuszeni łatwością przygotowania ludzie sięgają po mocno przetworzone produkty, który w większości przypadków nasycone są konserwantami i barwnikami. Podczas obróbki, jakiej poddawane są te produkty, tracą one cenne składniki i witaminy, a na domiar złego sztuczne dodatki znacznie ograniczają przyswajalność tych, które udało się zachować. Sprawę komplikuje również pęd współczesności, który nie daje czasu na celebrowanie własnoręcznie przygotowanych posiłków i każe zadowolić się pospieszną przekąską.
Jest jednak sposób, by unikać niedoborów i cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Należy jak najczęściej rezygnować z produktów przetworzonych i zastępować je surowymi owocami i warzywami, produktami zbożowymi i innym wartościowym pożywieniem. Alternatywą są również specjalne preparaty multiwitaminowe, jednak warto pamiętać, że najlepiej sięgać po to, co naturalne.