Ludzie często nie doceniają znaczenia składników mineralnych. Tymczasem ich obecność w codziennej diecie pozwala utrzymać prawidłowe działanie licznych układów i narządów w ciele człowieka. Warto dołożyć starań, by codzienna dieta była bogata w te cenne składniki i tym samym służyła zdrowiu i kondycji.
Cynk zalicza się bardzo ważnych mikroelementów. Choć jest całkiem niepozorny, a organizm nie potrzebuje go wiele, jego rola w działaniu ludzkiego organizmu jest doprawdy ogromna. Cynk jest odpowiedzialny za działanie około dwustu enzymów. Odgrywa kluczową rolę w budowie białka, odpowiada za budowę DNA, jest więc niezwykle ważnym składnikiem dla kobiet ciężarnych. Jego właściwości łączy się również z utrzymaniem sprawności intelektualnej i równowagi psychicznej.
Na zawartość cynku w codziennym jadłospisie szczególną uwagę powinny zwrócić osoby borykające się z chorobą alkoholową, wegetarianie, makrobiotycy czy sportowcy. Cynk występuje w produktach, które rzadko są spożywane, więc często dochodzi do jego niedoborów. Można je jednak uzupełniać przy pomocy suplementacji.