Cynk jest to ta substancja, która jest jedną z niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, choć nie jest produkowana w dużych ilościach. Oczywiście każda zdrowa osoba, stosująca zróżnicowaną dietę, ma odpowiednią ilość cynku , jednak stosunkowo łatwo jest doprowadzić do jego niedoborów. Nie tak wiele produktów spożywczych go zawiera w dużych ilościach, a i te są nieczęsto przyjmowane.
Cynk – jego działanie uodparniające
Tymczasem cynk ma niebagatelne znaczenie, jeśli chodzi o budowanie systemu odpornościowego. Dlatego szczególnie w sezonie jesienno-zimowym musimy zapewnić sobie jego optymalną dawkę każdego dnia.
Cynk – umożliwia rozpoznawanie smaków
Mniej powszechnie znaną właściwością cynku, jest umożliwianie nam odróżniania smaków. Osoby, które borykają się z jego niedoborami, mogą cierpieć na zaburzenia w tym zakresie. Charakterystycznym objawem może być też metaliczny posmak, jaki odczuwa się w ustach. Ponadto, niedobry tej substancji skutkują osłabienie, zmęczeniem, zmniejszeniem odporności, mniejszą tolerancją na napoje alkoholowe oraz osłabieniem libido.