Błonnik
 w diecie sportowej

Błonnik w diecie sportowej

Błonnik jest obecnie jednym z najbardziej popularnych składników suplementów diety. Jego niedobór w organizmie ma bardzo duży wpływ na układ krążenia (może powodować m.in. choroby serca, żylaki, wysoki poziom cholesterolu), układ trawienia (zaparcia, hemoroidy, choroba Cohna i in.) oraz przebieg przemiany materii (np.: nadwaga, cukrzyca, kamica nerkowa, dna moczanowa), a także inne schorzenia typu próchnica, zaburzenia ze strony układu immunologicznego, problemy skórne. Dieta uboga w tą substancję powinna być dodatkowo suplementowana preparatami z błonnikiem.
Błonnik jest włóknem pokarmowych pochodzenia roślinnego, odpornym na trawienie w przewodzie pokarmowym. Rozróżniamy dwa rodzaje tej substancji: błonnik pektynowy, czyli rozpuszczalny w wodzie (np.: pektyna owsiana, jabłkowa) oraz błonnik celulozowy, nierozpuszczalny (jego źródłem są np.: otręby, łuski nasion lnu, groch, fasola).
Suplementy diety bogate we włókna pokarmowe usprawniają pracę układu pokarmowego, pozwalają na kontrolowanie poziomu cholesterolu we krwi, wspomagają utrzymanie właściwej wagi ciała, a także ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu, dzięki czemu poprawia się wygląd i kondycja skóry.

F14 porady dla czytelników