Nie można pomijać w zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diecie takiego składnika, jakim są tłuszcze. Tylko w przypadku tych substancji, bardzo ważne jest zwracanie uwagi na ich jakość i pochodzenie.
Generalnie powinno się ograniczać obecność w swoich pokarmach tłuszczów zwierzęcych, trzeba wybierać chude mięso, wędliny. Z kolei w przypadku ryb sytuacja jest odwrotna – najzdrowsze, najwartościowsze dla organizmu są właśnie te tłuste – np. śledzie, makrela, gdyż zawierają one wartościowe kwasy tłuszczowe omega
Trzeba też zwracać baczna uwagę na to, jakie tłuszcze roślinne wybieramy. Wbrew pozorom niektóre z nich są bardzo niezdrowe i to właśnie ich powinniśmy przed wszystkim unikać. Będą więc t tanie, przetwarzane tłuszcze roślinne, obecne np. w najtańszych margarynach, w kupnych ciastkach, ciastach, cukierkach.
Lepiej jest więc przygotować słodycze i desery w domu, bo wtedy możemy zadbać o to, by znalazły się tam lepszej jakości składniki. Warto zadbać o to, by wybierać wartościowe oleje roślinne, bardzo bogaty w cenne składniki jest chociażby niedoceniany olej lniany.