Żadna dieta nie powinna być pozbawiona tłuszczów. Nawet restrykcyjna dieta odchudzająca, a tym bardziej sportowa musi zawierać ich pewną ilość, ponieważ pełnią one bardzo ważne role w organizmie. Niektóre z witamin są rozpuszczalne wyłącznie w tłuszczach i inaczej ich organizmowi nie można dostarczyć. Tłuszczów nie można jeść zbyt wiele. Ważne jest też, aby były to tzw. dobre tłuszcze, zawierające dużo wielo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdują się one w orzechach, pestkach, tofu, siemieniu lnianym, rybach i jeszcze innych produktach spożywczych. Ryby zawierają też cenne kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, które odgrywają ważną rolę w organizmie. Jednak nie tylko dostarczenie witamin jest ważne. Tłuszcz także jedno z podstawowych źródeł energii dla organizmu. Tłuszcze nie powinny jednak dawać więcej niż 30% zapotrzebowania na energię. Trzeba też wiedzieć, że oprócz oleju czy masła, jest jeszcze tzw. tłuszcz ukryty, np. w mięsie. Sportowcy muszą pamiętać, że w kilka godzin po zjedzeniu tłuszczu krew staje się gęstsza i gorzej transportuje tlen.