Nie można całkowicie zrezygnować z przyjmowania pokarmów zawierających tłuszcz. Nawet dieta odchudzająca nie powinna zalecać takich zasad, gdyż niestety tego typu działania mogłyby doprowadzić do wyniszczenia naszego organizmu.
Niektóre witaminy rozpuszczalne są w tłuszczach, o czym wiedzą już nawet małe dzieci. Dlatego surówki podaje się z odrobiną majonezu oliwy – inaczej byłyby one dla nas dużo mniej wartościowe, cenne składniki zawarte w warzywach i owocach nie zostałyby w pełni wykorzystane. Marchewka zawiera mnóstwo witaminy A. By tak mogła zostać przyjęta przez nasz organizm, musimy surówkę z marchewką polać oliwą. Dzięki temu zapewniamy sobie odpowiedni posiłek. Natomiast możemy spokojnie ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Szczególnie te, które są w mięsie. Tutaj zaleca się raczej wybieranie chudego mięsa, szczególnie białego.
Należy też poważnie ograniczyć przyjmowanie tłuszczów roślinnych – tanich, gorszej jakości. Takie właśnie przeważnie znajdują się w margarynach, ciastkach, cukierkach.