Tłuszcz uchodzi za wroga osób odchudzających się i dbających o utrzymanie szczupłej sylwetki. Niektóre z tych osób bardzo skrupulatnie pilnują, by go unikać w swojej diecie. Jednak należy pamiętać, ze nie można go całkowicie wyeliminować – takie postępowanie byłoby bardzo niebezpieczne dla organizmu.
Niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach – tak więc choćby nie wiadomo jak bogata i zróżnicowana, pełna owoców i warzyw oraz innych składników byłaby dieta, nie będzie ona całkowicie zdrowa i odpowiednia, jeśli nie będzie w niej tłuszczu. Postępując w ten sposób, można sobie poważnie zaszkodzić i doprowadzić od niedoboru witamin. Dlatego konieczne jest po prostu wyeliminowanie niezdrowego tłuszczu – czyli ograniczenie tłustych mięs, wędlin, przetworzonych tłuszczów roślinnych – typu margaryna – i zastąpienie ich – masłem, olejami roślinnymi – np. lnianym, rzepakowym, słonecznikowym.
Sałatki, surówki – muszą być podane z takim dodatkiem, jak olej czy oliwa – wystarczy odrobina, by witaminy zawarte w surówce były dobrze przyswajalne.