Superfood to pokarmy o największej zawartości składników odżywczych, stanowiące naturalne, najzdrowsze dla człowieka pożywienie. Ich regularne spożywanie pozwala utrzymać w organizmie stan homeostazy, czyli równowagi kwasowo-zasadowej, od której zależy nasze samopoczucie, odporność na choroby, kondycja cery i włosów i wiele innych czynników, które składają się na ogólnie pojmowane „zdrowie”.
W dobie wszechobecnej żywności przetworzonej i dochodzącego do niej stresu oraz małej ilości snu, które w połączeniu dają wyjątkowo zakwaszającą mieszankę, listę superfood powinien poznać każdy, komu zależy na dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Pełna lista zawiera kilkadziesiąt pozycji i wciąż jest modyfikowana, lecz z całą pewnością można wpisać na nią następujące produkty:
awokado
kokos
jagody
karob
jarmuż
soczewica
siemię lniane
kasza jaglana
amarantus
grzyby
algi
cytrusy
Warto w jadłospisie uwzględnić zwłaszcza pozycje lubiane przez nas i łatwo dostępne – dzięki temu będziemy mieć pewność, że dostarczamy sobie stałych porcji najcenniejszych składników odżywczych.