Pszczoły to wbrew pozorom jedne z najbardziej przyjaznych człowiekowi stworzeń. Bez nich niemożliwa byłaby uprawa wielu gatunków warzyw, owoców i kwiatów, co mocno podkreśla się zwłaszcza w ostatnich latach, kiedy populacja pszczół drastycznie zmalała. Nie od dziś znane są też prozdrowotne właściwości miodu produkowanego przez pszczoły. Wosk powstający przy budowie plastrów, w których zbiera się miód, od wieków służy ludzkości do wyrobu świec i kosmetyków. Natomiast propolis, czyli kit pszczeli, znajduje zastosowanie m.in. przy opatrywaniu ran. Jednak spośród produktów pochodzenia pszczelego największą popularnością od jakiegoś czasu cieszy się pyłek pszczeli, czyli pyłek kwiatowy, nazywany cudowną odżywką, skarbnicą zdrowia czy modnym od niedawna określeniem „superfood”. Stosowany jako suplement diety jest polecany przy leczeniu wielu różnych schorzeń, związanych np. z zaburzeniami pracy układu trawiennego czy słabą odpornością. Ze względu na swój skomplikowany, niezwykle bogaty w niezbędne witaminy, enzymy i pierwiastki (w tym komplet aminokwasów) skład stanowi bardzo silne, a jednocześnie w pełni bezpieczne i naturalne narzędzie w walce z chorobami.