Potas jest pierwiastkiem, który powszechnie występuje w żywności, zatem regularnie go spożywamy. W wypadku sportowców, jednak, jest on tracony w dużych ilościach wraz z procesem pocenia się. Należy, więc, wiedzieć, że osoby aktywne fizycznie powinny przyjmować potas w zwiększonych ilościach. Najważniejsze funkcje tego pierwiastka to: regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej, zachowanie właściwej kurczliwości mięśni, regulowanie ciśnienia osmotycznego, a także udział w procesie przewodnictwa nerwowego. Racjonalne i zbilansowane posiłki redukują prawdopodobieństwo niedoboru potasu, który objawia się osłabieniem utleniania komórkowego, uszkodzeniem i osłabnięciem serca, zakwaszenia organizmu, gromadzeniem się kwasu mlekowego w organizmie, co skutkuje zwiększoną kurczliwością mięśni, a także pogorszeniem pobudliwości nerwowo-mięśniowej. Należy też wiedzieć, że nie ma ryzyka wystąpienia hiperkaliemii, czyli podwyższonego stężenia potasu we krwi. Dzieje się tak, dlatego, że zdrowe nerki usuwają nadmiar tego pierwiastka z organizmu.