Morska flora to bogactwo minerałów i składników oksydacyjnych. Dzięki specyficznemu otoczeniu rosnące w środowisku wodnym algi i glony posiadają wiele wartościowych właściwości.
Najpopularniejszą algą, kryjącą za sobą wiele ciekawych właściwości jest spirulina. T alga popularna w środowisku wegetarian jako źródło wartościowego białka, bez krzty złego cholesterolu. Zawartość białka w zielonym proszku (sproszkowanej substancji) sięga 70 procent. Włączenie spiruliny do diety pozwala na zmniejszenie apetytu i szybkie poczucie sytości podczas posiłku. Substancja zawiera także witaminy A, B i E, jest źródłem minerałów, kwasu pantotenowego oraz linolenowego.
Drugi gatunek algi, często spotykany w dietetyce to chlorella, która z kolei wykazuje właściwości detoksykacyjne i oczyszczające. Mniejszą zawartość białka w chlorelli zastępuje duża ilość żelaza. Oczyszczenie organizmu to pierwszy krok, aby poczuć w sobie energię do intensywnego treningu. Chlorella może towarzyszyć nam w restrykcyjnej diecie oczyszczającej, bazującej przede wszystkim na wodzie i owocach.