Sportowcy często borykają się z kontuzjami. Nadzwyczaj eksploatowane podczas treningów czy zawodów mięśnie zazwyczaj ulegają mikrourazom, które przeradzają się w kontuzje. Aby zapobiec ryzyku ich wystąpienia, należy regularnie wypijać kwaśne soki, które zawierają antyoksydanty. Re redukują wydzielanie enzymów, które powodują kwasy zapalne. Poza urazami, redukują one ból w mięśniach, dzięki czemu organizm sportowca o wiele lepiej funkcjonuje. Popularnymi źródłami antyoksydantów są soki z wiśni czy czarnej porzeczki. W diecie sportowców bardzo ważny jest również potas, który gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie mięśni szkieletowych. Zbyt małe stężenie potasu skutkuje upośledzeniem pracy mięśni. Hitem, zatem, wśród osób aktywnych fizycznie jest sok z młodego orzecha kokosowego. Coca-Cola to także ceniony wśród sportowców napój. Nie sam, jednak, a z solą. Dzięki dużej zawartości kofeiny, organizm znacznie lepiej i szybciej przyswaja sód, co zapobiega ryzyku wystąpienia hiponatremii.