W ludzkim organizmie występuje mieszanka związków chemicznych nazywanych tłuszczami. Z punktu widzenia biologii substancje te niezwykle ważne dla człowieka. Źródłem tłuszczy są tkanki roślinne i zwierzęce. Te, które znajdują się w tkankach roślinnych zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne dla naszego organizmu. Noszą one nazwę witaminy F. Dostarczymy je spożywając przede wszystkim oleje roślinne – rzepakowy, sojowy. Wśród produktów spożywczych najwięcej energii cieplnej dostarczają właśnie tłuszcze. Ze względu na swoje właściwości są magazynowane w tkance podskórnej. Dzięki zgromadzonym w niej zapasom chronią nas między innymi przed utratą ciepła. Jednak zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej powoduje otyłość, która jest już groźna dla zdrowia. Nie można ich jednak całkowicie wykluczyć z diety, bez ich obecności niemożliwe będzie przyswojenie przez organizm witamin, które się w nich rozpuszczają. Zbyt mała ilość tłuszczy w diecie może wywołać niedobory witaminy A, D, E i K.