Superfood to określenie używane w stosunku do pewnych produktów, eksponujące ich korzystne działanie zdrowotne. W ostatnim czasie, ze względu na szerokie propagowanie idei zdrowego odżywiania, termin superfood zdobył ogromną popularność. Nazywane tym mianem produkty spożywcze charakteryzuje wysoka wartość odżywcza – są one doskonałymi źródłami witamin i składników mineralnych. Co również ważne, do superfood zalicza się pokarmy naturalne i nieprzetworzone, a więc takie, które organizm ludzki przyswaja najlepiej. Lista super-jedzenia jest bardzo obszerna, co powinno ucieszyć osoby o wyszukanym smaku, gdyż każdy znajdzie na niej coś dla siebie. Powinni się nią zainteresować zwłaszcza ci, którzy ze względu na tryb życia, muszą uzupełniać konkretne składniki odżywcze, gdyż superfood to wspaniała alternatywa dla sztucznych suplementów diety. Nie szukając daleko, wśród produktów pochodzących z naszego kraju wypada wymienić choćby siemię lniane, będące doskonałym źródłem kwasów omega-3, czosnek – naturalny antybiotyk, czy kapustę kiszoną, której właściwości lecznicze znane są od niepamiętnych czasów.