Sód i potas – skutki niedoborów

Sód i potas – skutki niedoborów

Potas i sód stanowią bardzo ważne pierwiastki w naszej codziennej diecie. Pomimo, że nie brak ich w pokarmach, które spożywamy, jesteśmy narażeni na ich niedobory – szczególnie sportowcy. Potas i sód znajdziemy naturalnie w takich produktach jak pomidory, owoce cytrusowe, sól jodowana, produkty zbożowe oraz rośliny strączkowe. Rolą tych dwóch składników jest przede wszystkim regulowanie gospodarki wodnej organizmu, ale również dbanie o prawidłowe ciśnienie krwi tętniczej. Potas i sód regulują także gospodarkę elektrolitową i dbają o to, aby woda wypełniała każdą komórkę naszego ciała. Sportowcy są narażeni na spory ubytek tych pierwiastków – wynika to przede wszystkim z nadmiernego pocenia się podczas treningów. Wraz z potem usuwane są cenne mikroelementy, a już niewielki ubytek wody w organizmie sprawia, że spada jego wydolność. Ważne jest, aby stale uzupełniać niedobory potasu i sodu – podczas treningów znajdziemy je w napojach izotonicznych. Po treningach szukajmy ich przede wszystkim w suplementach diety oraz odżywkach dla sportowców.

F14 porady dla czytelników