Mleko coraz częściej staje się celem ataków doświadczonych lekarzy i farmaceutów, którzy dostrzegają w swojej codziennej pracy coraz więcej negatywnych skutków spożywania mleka przez dorosłych ludzi. Wysokie zakwaszenie organizmu i zaburzenie flory jelitowej, a przede wszystkim równowagi pomiędzy grzybami a bakteriami odpowiadającymi za właściwy rozkład pożywienia w jelitach – to główne kłopoty wynikające z nadmiernego spożywania produktów mlecznych i nabiałowych. Z tego względu na rynku pojawiają się coraz to nowsze suplementy diety zastępujące mleko. Oprócz mleka sojowego warto powiedzieć o najnowszym produkcie, dość drogim, ale jakościowo najwyższym – kozim mlekiem ze szczególnego okresu. Colostrum to mleko, które u kozy produkowane jest bezpośrednio przed porodem, a następnie przez kilka dni po nim – ma ono niesamowite z punktu widzenia organizmu człowieka właściwości. Starożytne ludy uważały je za prawdziwy dar z niebios, po dziś dzień nie jest możliwe jego syntetyczne wytwarzanie. Zawiera białka, przeciwciała i czynniki wzrostowe oraz witaminy i sole mineralne w łącznej liczbie przekraczającej 250.