PODSTAWOWE INFORMACJE O LECYTYNIE

PODSTAWOWE INFORMACJE O LECYTYNIE

Lecytyna jest substancją, która swoją popularność zawdzięcza pozytywnemu wpływowi na zdrowie i funkcjonowanie mózgu. Najchętniej sięgają po nią uczniowie, studenci oraz wszystkie te osoby, które często są zmuszone do wytężonej pracy umysłowej.
Właściwości lecytyny pozwalają na lepszą koncentrację uwagi, sprawiają że umiemy się lepiej skupić na danym problemie a także zapamiętać istotne informacje.
Pochodzenie
Lecytynę tworzą fosfolipidy, które są połączone ze sobą i pochodzą z jaj kurzych, rzepaku oraz ziaren soi. Każdy z nas potrzebuje odpowiedniego stężenia lecytyny by na długi czas zachować zdrowie układu nerwowego.
Komórki ciała
Lecytynę znajdziemy w każdej komórce naszego ciała. Wchodzi ona w skład błony komórkowej i stanowi jeden z jej głównych składników. Co więcej, w znacznych ilościach pojawia się w tkance nerwowej.
Tworzące lecytynę fosfolipidy to jedne z tłuszczy złożonych. Tworzą je kwasy tłuszczowe i fosforowe. Ich funkcjonalność jest bardzo duża – aktywnie tworzą neurony i budują błony komórkowe.

F14 porady dla czytelników