O błonniku w diecie

O błonniku w diecie

Zrównoważona dieta powinna składać się z białek, tłuszczy, węglowodanów. Powinna dostarczać także błonnika. Spożywając produkty zawierające ten składnik powodujemy zwiększenie objętości jedzonych pokarmów, tym samym ich proces przesuwania się w przewodzie pokarmowym wydłuża się, a nasz organizm ma więcej czasu na wchłonięcie zawartych w jedzeniu składników odżywczych. Jego druga rola polega na ułatwieniu usuwania szkodliwych produktów przemiany materii. Ten potrzebny składnik diety znajdziemy w roślinach, gdyż pochodzi on z celulozy, z której zbudowane są tkanki roślin. W wyniku procesu oczyszczania część celulozy zostaje usunięta. Dlatego białe produkty zbożowe – biały makaron, białe pieczywo, biały ryż – zawierają niewielki ilości tego składnika. Stąd zalecenia dietetyków, aby w diecie znalazły się przede wszystkim produkty zbożowe z pełnego przemiału. Składnik ten znajdziemy również w warzywach i owocach oraz w roślinach strączkowych. Spożywając błonnik zapobiegniemy otyłości, zaburzeniom żywienia, chorobom serca.

F14 porady dla czytelników