Karnityna w walce z tłuszczem
- 311 Views
- Redaktor f14.pl
- 4 sierpnia 2019
- F14 porady dla czytelników
L-karnityna jest częstym składnikiem preparatów wspomagającym odchudzanie. Jest to związane z jej specyfiką, gdyż substancja ta odgrywa bardzo kluczową rolę w całej gospodarce tłuszczowej organizmu.
L-karnityna swoją nazwę otrzymała od słowa carnio czyli mięso, gdyż właśnie z mięśni wyizolowano ją po raz pierwszy. Do syntezy L-karnityny w ludzkim organizmie potrzeba witamin PP, C i B6, jednak można dostarczać ją także z pożywieniem: głównie mięsem, nabiałem i mlekiem. Na niedobory narażeni są wegetarianie oraz osoby wiodące bardzo aktywny lub ciężki tryb życia.
L-karnityna jest odpowiedzialna za gospodarkę tłuszczową organizmu. To właśnie ona umożliwia długołańcuchowym kwasom tłuszczowym przenikanie do mitochondriów, gdzie zostają przemienione w energię potrzebną do wysiłku. Przyjmowanie L-karnityny przed treningami uskutecznia spalanie tłuszczu. Substancja zapobiega także ponownemu gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i podkręca metabolizm, sprawiając, że dieta staje się skuteczniejsza.

- 6 kwietnia 2022
Makro i mikroelementy w diecie
- 12 marca 2022
Po co nawadniać organizm
- 23 lutego 2022
O błonniku w diecie
- 5 stycznia 2022
Makro i mikroelementy w diecie
Po co nawadniać organizm
O błonniku w diecie
Jak działa keratyna?
Potas – dlaczego jest potrzebny
Ochroń się przed zimą
Sód i potas – skutki niedoborów
Czy warto płacić za trenera?