L-karnityna jest częstym składnikiem preparatów wspomagającym odchudzanie. Jest to związane z jej specyfiką, gdyż substancja ta odgrywa bardzo kluczową rolę w całej gospodarce tłuszczowej organizmu.
L-karnityna swoją nazwę otrzymała od słowa carnio czyli mięso, gdyż właśnie z mięśni wyizolowano ją po raz pierwszy. Do syntezy L-karnityny w ludzkim organizmie potrzeba witamin PP, C i B6, jednak można dostarczać ją także z pożywieniem: głównie mięsem, nabiałem i mlekiem. Na niedobory narażeni są wegetarianie oraz osoby wiodące bardzo aktywny lub ciężki tryb życia.
L-karnityna jest odpowiedzialna za gospodarkę tłuszczową organizmu. To właśnie ona umożliwia długołańcuchowym kwasom tłuszczowym przenikanie do mitochondriów, gdzie zostają przemienione w energię potrzebną do wysiłku. Przyjmowanie L-karnityny przed treningami uskutecznia spalanie tłuszczu. Substancja zapobiega także ponownemu gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i podkręca metabolizm, sprawiając, że dieta staje się skuteczniejsza.