Chrom jest jednym ze składników mineralnych, których ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego działania. Lekceważenie znaczenia tego składnika i doprowadzenie do jego niedoborów może doprowadzić do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu układów w ciele człowieka i w rezultacie do chorób.
Prawidłowa podaż chromu pozwala zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu II. Chrom efektywnie reguluje stężenie glukozy w krwi, jak również wspomaga jej przenikanie przez ścianki tkanek, gdzie może być wykorzystana w charakterze energii. Działanie chromu łączone jest również z prawidłową praca trzustki i wytwarzaniem insuliny, a także z regulacją cholesterolu i tym samym zapobieganiem chorobom sercowo-naczyniowym. Często wspomina się również o fakcie, iż chrom wspomaga odchudzanie. Jest on częstym składnikiem preparatów dietetycznym, gdyż wpływa na działanie przemiany materii.
Jakie produkty z codziennej diety, zawierają chrom? Przede wszystkim drożdże, jabłka, ale również kukurydza, chude mięso, ryby czy groszek zielony.