Potas i sód są elementami diety oraz mikroelementami, które są niezbędne w codziennej diecie. ich obecność w naszym organizmie jest niezbędna – warunkują one prawidłowe działanie gospodarki elektrolitowo-wodnej. Przede wszystkim związki te znajdziemy w takich produktach jak pomidory, warzywa strączkowe, również wszelkie mięso. Istotne jest, aby wiedzieć, jakie zagrożenia wiążą się z niedoborami potasu czy jodu. przede wszystkim jest to złe przyswajanie wody oraz jej nieodpowiednie wykorzystanie. Już niewielki ubytek wody w organizmie sprawia, że nasze ciało zaczyna gorzej funkcjonować. Ma to kolosalne znaczenie głównie w przypadku sportowców, którzy podczas intensywnych treningów tracą szybko wodę – ma to związek przede wszystkim z wykorzystywaniem jej do reakcji zachodzących w komórkach, jak również do chłodzenia organizmu w postaci potu. Już niewielki ubytek wody sprawia, że funkcje organizmu są zachwiane. W przypadku sportowców wpływa to bezpośrednio na jakość treningu oraz jego efekty. Warto więc stale uzupełniać braku potasu i sodu.