Bardzo często sportowcy zapominają o wzbogaceniu swojej diety w błonnik. Jest to bardzo ważny składnik pokarmu. W trakcie ewolucji układ pokarmowy człowieka został przystosowany do bardzo różnorodnej diety, która w dużej mierze jest złożona z produktów pochodzenia roślinnego, bogatego w błonnik. Często stosowane w sporcie diety wysokobiałkowe nie mają zbyt dużo warzyw i wtedy zaczynają się problemy z trawieniem. To nie powinno dziwić, bo duża ilość spożywanego białka niezbyt korzystnie wpływa na proces trawienia. Dlatego sportowcy, szczególnie na diecie wysokobiałkowej muszą pamiętać o dodatkowym spożywaniu błonnika. Musi on być stale obecny w ich jedzeniu. Regulując perystaltykę jelit, działa jak przysłowiowa miotła. Oprócz tego błonnik ma wpływ na poziom cukru we krwi, sprawiając, że jest on bardziej stabilny, a to jest ważne przy dużym wysiłku fizycznym. Preparaty z błonnikiem występują zarówno jako tabletki, jak i proszek. Jeśli będziemy wybierać, to pamiętajmy, że im bardziej błonnik jest rozdrobniony, tym ma lepsze właściwości.