Wiele osób utożsamia tłuszcze z produktami niezdrowymi, tuczącymi i znacznie obciążającymi ludzki organizm. Jest to wyjątkowo uproszczone i niesprawiedliwe rozumowanie, bo choć wśród tłuszczy znajdują się produkty, których lepiej unikać, nie można zapominać o pozytywnym działaniu tego składnika odżywczego. Wśród tłuszczy znajdują się zarówno odmiany szkodliwe, jak i niezbędne dla prawidłowego działania organizmu, trzeba więc nauczyć się dobierać optymalne tłuszcze.
Tłuszcze są najbardziej kaloryczne spośród wszystkich składników odżywczych, co sprawia, że często identyfikowane są z otyłością. Stanowią one jednak doskonałe źródło energii, która jest niezbędna aktywnym osobom. Tłuszcze stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo ważnych w zdrowym odżywianiu. Z tłuszczy organizm może pozyskać inne lipidy.
Eliminując tłuszcze z diety, należy skupić się na nasyconych kwasach tłuszczowych i tłuszczach trans. Na to miejsce polecane są tłuszcze pochodzenia roślinnego, głównie oliwy i wartościowe oleje.