Budowanie szczupłej i zgrabnej sylwetki to marzenie wielu. Trzeba jednak umieć się za to zabrać, by nie zaszkodzić swojemu organizmowi, a pomóc mu. Wiele osób, które się odchudzają, popełniają błąd – eliminują całkowicie lub prawie całkowicie tłuszcz ze swojego pożywienia.
Tymczasem w wielu przypadkach po prostu staje się ono wtedy jałowe – niektóre składniki konieczne muszą być podawane z odrobiną tłuszczu – np. sałatki i surówki warzywne. Nie muszą one pływać w tłustym sosie, nie jest to wskazane. Ale muszą zawierać w sobie np. odrobinę oliwy z oliwek czy jeszcze lepiej – oleju lnianego lub rzepakowego. Dzięki temu witaminy zawarte np. w surowej marchewce – wchłoną się i zostaną przez organizm wykorzystane.
Podobnie rzecz się dzieje z nabiałem. Witamina D, która tam się znajduje, nie będzie przyjmowana, jeśli będziemy wybierać nabiał odtłuszczony. Może mieć on mniejszą zawartość tłuszczu, ale nie może być go całkowicie albo prawie całkowicie pozbawiony, bo to może być zły wybór.