Batony sportowe znakomicie wspomagają sportową dietę. Trzeba wyraźnie podkreślić, że choć mogą, to nie powinny zastępować tradycyjnego, zbilansowanego posiłku. Są za to znakomite jako przekąska spożywana zamiast typowego słodkiego batonika. W zależności od typu batona, mogą być świetnym uzupełnieniem białka i węglowodanów w czasie treningu czy startu w zawodach. Batony sportowe dzieli się na trzy rodzaje: białkowe, energetyczne i węglowodanowo-białkowe. Każdy rodzaj charakteryzuje się innymi parametrami i składem. Batony białkowe uzupełniają dietę wysokobiałkowa i niskowęglowodanową. Są bardzo sycące i należy je popić dużą ilością wody. Jemy je zwykle po treningu. W batonach energetycznych przeważają węglowodany. Jest to duży zastrzyk energii, dlatego chętnie używają go sportowcy, uprawiający sporty wytrzymałościowe. Trzeci rodzaj batonów, czyli baton węglowodanowo-białkowy powstał z myślą o dostarczeniu pełnowartościowych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Może zastąpić nawet posiłek w diecie wysokobiałkowej, ale przede wszystkim ma za zadanie regenerować organizm po wysiłku.