Tłuszcz to składnik pokarmowy, którego nie może zabraknąć w zdrowej i zrównoważonej diecie, także, jeśli jest to dieta odchudzająca, dieta osób dbających o linie itd. Trzeba owszem umieć odpowiednio stosować ten składnik w diecie, czyli przyjmować nie tylko jego odpowiednie ilości, ale także wiedzieć, z jakich źródeł powinien on pochodzić.
Generalnie powinno się ograniczać przyjmowanie pokarmów zawierających niezdrowy tłuszcz zwierzęcy – tłuste mięso, szczególnie wieprzowe, wędliny itd. Jednak w przypadku nabiału, nie możemy wybierać przetworów całkowicie odtłuszczonych lub z minimalną ilością tłuszczu. Tutaj mogłoby się okazać, że takie przetwory mleczne oraz mleko – są po prostu w konsekwencji jałowe. Zawarte tam cenne witaminy – A i D – rozpuszczają się bowiem w tłuszczach.
Oznacza to, że należy wybierać takie przetwory mleczne, które owszem – nie są pełnotłuste, ale nie są też w znacznym stopniu pozbawione tego naturalnie zawartego tam tłuszczu.
Ważne też, by z głowa wybierać tłuszcze roślinne – wartościowe oleje i oliwy, np. olej lniany, oliwa z oliwek.