Jednym z metali alkalicznych jest potas, pierwiastek bardzo ważny dla ludzkiego organizmu. Jedną z funkcji pełnionych w ciele człowieka jest udział transporcie dwutlenku węgla, który odbywa się za pośrednictwem czerwonych krwinek. Także synteza białek zachodzi przy jego udziale. Pierwiastek ten bierze także udział w procesach trawiennych, usprawnia pracę mózgu, reguluje pracę serca. Jest jednym z elektrolitów (pozostałe to sód i chlor), czyli dba o właściwy poziom płynów ustrojowych. Jego źródłem są niemal wszystkie produkty spożywcze, jednak najwięcej zawierają go owoce i warzywa. Duże ilości znajdują się w owocach krajowych (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny), ale także w owocach cytrusowych (awokado, banany, cytryny, ananasy). Bardzo duże ilości potasu zawierają suszone morele. Z warzyw źródłem potasu są przede wszystkim ziemniaki i pomidory oraz przetwory z pomidorów. Jednym z objawów jego niedoboru jest zatrzymanie wody w organizmie. U osób z niedoborami potasu często występuje niskie ciśnienie tętnicze krwi.