Resweratrol to fitochemiczny, czyli występujący w roślinach, związek bioaktywny, który nie jest przez człowieka magazynowany w organizmie, zatem należy dostarczać go wraz z pożywieniem. Najbogatszym źródłem resweratrolu są ciemne winogrona, a dokładnie ich skórka, oraz orzechy arachidowe i owoce jagodowe. Regularne spożywanie tych pokarmów zapewnia nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego ustroju dawki tego związku, który jest prawdopodobnie jedną z najsilniej działających substancji o właściwościach przeciwnowotworowych, ale równiez antywirusowych i opóźniających proces starzenia się komórek ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Ponadto udowodniono, że działa przeciwreumatycznie oraz niwelująco na stany zapalne, zwłaszcza po spożyciu wysokotłuszczowego posiłku. Wynika z tego, że w celach profilaktycznych warto do obfitego obiadu czy kolacji podać lampkę czerwonego wina, a w przypadku znacznego osłabienia odporności lub szczególnej podatności na infekcje – rozważyć suplementację resweratrolu przez pewien okres, aż do poprawy stanu zdrowia.