Potas występuje w naszym organizmie w małych ilościach, ale też niewielka jego ilość jest wystarczająca, by mógł on prawidłowo funkcjonować.
Nie należy przesadzać z przyjmowaniem potasu z innych źródeł niż naturalne – zawsze taka suplementacja musi mieć prawdziwe uzasadnienie i być skonsultowana z lekarzem, gdyż nadmiar potasu może zaburzać pracę nerek oraz serca, wiązać się z osłabieniem mięśni. Natomiast jego niedobory wiąz się z takimi konsekwencjami, jak pojawia się opuchlizna – puchnące nogi to jeden z ważnych objawów niedoboru, kłopoty z ciśnieniem, nieregularny rytm serca itd. Potas jest obecny w naturalnych składnikach pokarmowych. Jak już zostało wspominane, organizm nie potrzebuje jego dużych ilości, więc te źródła są wystarczające, by zapewnić mu odpowiednie stężenie potasu. Co ważne, jego nieocenionym źródłem są ziemniaki.
Warzywo to jest chętnie i powszechnie oraz często spożywane, nawet przez niektórych – codziennie, dlatego nie ma potrzeby suplementowania potasu.