Dieta współczesnego człowieka jest dla niego wyjątkowo niekorzystna. Szczególnie dużo w kontekście pogarszania się kondycji zdrowotnej społeczeństw rozwiniętych mówi się o problemie zakwaszania własnego organizmu. Niestety najpopularniejsze produkty spożywcze i wysoko przetworzona żywność bogata jest w gluten, cukry, słodziki. Spożywa się dużo serów, herbat i kaw, wieprzowiny – nie zwracając często uwagi kompletnie na ich jakość i pochodzenia. Wszystkie te produkty prowadzą do wysokiego zakwaszenia organizmu a w takich warunkach cały metabolizm i środowisko komórkowe cierpią. A razem z nimi atakują wolne rodniki, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces starzenia organizmu. Z tego względu dieta odkwaszająca, bogata w naturalne produkty alkalizujące, szybko i skutecznie zyskała popularność nie tylko w świecie wyczynowego sportu, ale także w zwykłych gospodarstwach domowych. Z produktów alkalizujących jak warzywa z powodzeniem wyczarować można niemal każde danie. Należy wyeliminować produkty o niskim pH i za wszelką cenę do każdego posiłku wprowadzać warzywa, względnie owoce.