W ostatnich latach batony energetyczne stały się modnym i cenionym przysmakiem. Swoją popularność zawdzięczają zarówno wygodnej formie, dzięki której zawsze można mieć je pod ręką, jak również trendom zdrowego żywienia, które coraz szerszym kręgiem obejmują Polskę. Warto jednak wiedzieć, że moda na batony energetyczne spowodowała wysyp produktów, które chcą uchodzić za zdrowe, jednak ich receptura niewiele różni się od składu klasycznych słodyczy ze sklepowej półki czy baru z przekąskami.
Jak wybrać dobry baton, który stanowić będzie nie tylko smaczną, ale również i zdrową przekąskę? Przede wszystkim warto wziąć pod lupę miejsce, w którym się je kupuje. W zwykłym sklepie spożywczym trudno jest dostać wartościowy produkt, tym bardziej, że odznacza się nieco wyższą ceną. W batony lepiej zaopatrywać się w specjalistycznych sklepach dla sportowców. Kolejną kwestią jest receptura produktu, należy się nad nią pochylić i sprawdzić, czy zawiera szkodliwe dodatki, takie jak syrop glukozowy czy barwniki.