W codziennej gonitwie większość z nas zapomina o zdrowym odżywianiu oraz o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości substancji odżywczych. Niejednokrotnie skutkuje to problemami układu trawiennego, cukrzycą czy zbyt dużym poziomem cholesterolu we krwi. Rozwiązaniem na bolączki trawienne jest suplement diety – błonnik. Błonnik to mieszanina substancji roślinnych o charakterze polisacharydowym oraz niepolisacharydowym. Może być pochodzenia naturalnego – znajdziemy go w pieczywie pełnoziarnistym, produktach zbożowych, warzywach (zwłaszcza w strączkowych) i owocach. Istnieje również błonnik suplementarny, który zostaje wyizolowany z produktów naturalnych i dostępny jest w postaci tabletek, pigułek czy w postaci sypkiej.
Polak błonnika średnio zjada do 15 gram każdego dnia. Jednak nasze codzienne zapotrzebowanie na tą substancję to 25-40 gram, a to oznacza, że musielibyśmy zadbać o błonnik w każdym naszym posiłku. I to niezależnie czy jesteśmy sportowcami czy osobami stroniącymi od aktywności fizycznej.