Sód jest pierwiastkiem chemicznym, którego rola w naszym organizmie jest nadrzędna. Warto jednak zaznaczyć, ze występuje on w praktycznie każdym, spożywanym przez nas produkcie, dlatego jego spożywanie powinno być raczej kontrolowane. Sód w naszym organizmie odpowiada przede wszystkim za równowagę osmotyczną w płynach wewnątrzkomórkowych. Jego niedobór może zakłócić ich prawidłowe działanie, co przekłada się na metabolizm. Sód w całości reguluje poziom wody w organizmie – jego niedobory czy nadmiar odpowiadają za stan odwodnienia czy przewodnienia ciała. Sód jest również ważnym związkiem w parze z potasem – są one związane w pracy przy komórkach – działają one po obu stronach błony komórkowej, umożliwiając jej prawidłowe funkcjonowanie, jak np. przewodzenie impulsów bioelektrycznych. Odpowiadają również za skurcze oraz rozkurcze mięśni, co istotne jest w przypadku sportowców. Gradient sodu i potasu wpływa również na transport białek oraz węglowodanów do tkanek ciała, wpływa więc na budowanie sylwetki.