Ostatnimi czasy wiele się mówi o tym, jak wartościowym składnikiem diety są pełne ziarna zbóż. Dlatego też wiele osób stara się ich spożywać jak najwięcej. Tak też jest w przypadku sportowców, którym przecież szczególnie zależy na dobrej formie i na podnoszeniu swojej sprawności. Pełne ziarna zbóż znajdziemy w ciemnym pieczywie i makaronie. Często robi się też z nich płatki zbożowe lub mąkę z pełnego przemiału, którą dodaje się do naleśników czy tortilli. Pełne ziarna zbóż zawierają wiele witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza, cynku, węglowodanów, białka, błonnika i innych cennych substancji odżywczych. Sportowcy powinni spożywać co najmniej jedną, a najlepiej trzy porcje produktów z pełnych ziaren zbóż. W ten sposób w ich organizmie znajdą się cenne substancje pomocne w budowaniu doskonałej formy. Pełne ziarna zbóż najlepiej jest spożywać razem z produktami wysokobiałkowymi, jak mięso, nabiał, rośliny strączkowe i orzechy. Taki posiłek może znakomicie zregenerować siły sportowca utracone w trakcie treningu.